Girişimcilerin En Çok Yaptığı 10 Yanlış

Girişimcilerin En Çok Yaptığı 10 Yanlış
Photo by Kenny Eliason / Unsplash

Girişimcilik, riskli ve zorlu bir süreçtir. Başarıya ulaşmak için çok çalışmak, özveri ve planlama gerekir. Ancak, bu zorlu süreçte girişimcilerin sıklıkla yaptığı bazı hatalar da vardır. Bu hatalar, girişimlerin başarısız olmasına veya başarıya ulaşmasını geciktirmesine neden olabilir. Bu hataları bilmek sizin de aynı hataya düşmemeniz için yardımcı olabilir.

İşte girişimcilerin en çok düştüğü 10 yanlış:

1. İş fikrinin uygulanabilir olup olmadığına dikkat etmemek: Girişimciliğin ilk adımı, iyi bir iş fikrine sahip olmaktır. Ancak, bu fikrin uygulanabilir olup olmadığını değerlendirmek de önemlidir. İş fikrinin pazara uygunluğu, müşteri ihtiyaçlarına cevap vermesi, finansal olarak sürdürülebilir olması gibi faktörleri göz önünde bulundurmak gerekir. Bu faktörleri dikkate almayan girişimciler, iş fikrinin başarısız olmasına neden olabilirler.

Günümüzde özellikle teknoloji alanındaki gelişmeler sayesinde, hiç riske girmeden ya da çok az risk ile bir fikri test edebilirsiniz. Low-code ya da no-code platformları ile yazılım bilmenize gerek kalmadan test etmek istediğiniz fikir ile ilgili bir web sitesi ya da basit bir uygulama geliştirebilirsiniz. Hatta elinizde fiziksel bir ürün olmadan bir satış sitesi yapıp sipariş toplayabilirsiniz. Böylece ürünün satıp satmayacağı ya da ne kadar satacağı konusunda bir fikre sahip olabilirsiniz.

2. Ürün, pazar ve rakip analizini yapmamak: Girişimcilerin yapması gereken bir diğer önemli iş, ürün, pazar ve rakip analizini yapmaktır. Bu analizler, girişimin hedef kitlesini, pazardaki konumunu ve rakiplerinin güçlü ve zayıf yönlerini anlamanıza yardımcı olur. Bu analizleri yapmadan yola çıkan girişimciler, pazarda başarılı olma şanslarını azaltırlar.

Çok iyi bir ürününüz olabilir ama eğer o ürünü satacak yeterli pazar yoksa başarılı olmanız çok zordur. Rakiplerinizi analiz etmek de aynı derecede önemlidir. Rakibin bir alanda pasif olması her zaman fırsat anlamına gelmeyebilir. Bir sektörde ilk olmanın avantajları ve dezavantajları olacağı gibi, rekabetin çok yüksek olduğu bir alana giren bir girişimci için de gelişim alanları bulunabilir.

3. Gerçekçi bir iş planına sahip olmamak: İş planı, girişimin hedeflerini, stratejilerini ve finansal planlarını içeren önemli bir belgedir. Gerçekçi bir iş planına sahip olmayan girişimciler, işlerini yönetmekte zorlanırlar. Ayrıca, yatırımcılara veya kredi veren kuruluşlara girişimlerini sunarken de zorluk yaşarlar. Bir işe sizin inanmanız mutlaka gereklidir ama yeterli değildir, müşterileri ve yatırımcıları çekebilmek için onları da ikna etmeniz gerekir. İkna için ise güçlü ve gerçekçi verilere ihtiyacınız vardır.

4. Hukuki ve mali konulara gerekli önemi vermemek: Girişimcilik sürecinde hukuki ve mali konulara da dikkat etmek gerekir. Şirket kuruluşu, vergilendirme, sigorta gibi konularla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmak önemlidir. Bu konulara gereken önemi vermeyen girişimciler, hukuki veya mali sorunlarla karşılaşabilirler. Tarih büyük cirolara çevirdiği halde zarar eden ve sonunda batan şirketler ile doludur. Bu yüzden eğer sizin uzmanlığınız değilse işini bilen bir finans uzmanı ile çalışmanız yararınıza olacaktır. İşinizin resmi ve hukuki alanda temsili de en az finansal konular kadar önemli ve hayatidir.

5. Profesyonellerden yardım almamak: Girişimcilik sürecinde profesyonellerden yardım almak, başarı şansını artırabilir. Hukukçu, muhasebeci, finans uzmanı gibi profesyonellerden destek almak, girişimin daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesine yardımcı olur. Bir önceki maddede belirttiğimiz gibi özellikle bazı konularda girişimcilerin en büyük özelliği olan deneme, hata yapıp tekrar deneme metodu hüsran ile sonuçlanacak olaylara neden olabilir.

6. Hızlı büyümeye odaklanmak: Girişimcilik sürecinde hızlı büyümeye odaklanmak, hata yapma riskini artırabilir. Hedefleri ve öncelikleri belirlemek, büyümeyi kontrollü bir şekilde gerçekleştirmek önemlidir. Hızlı büyümek her zaman iyi bir şey olmayabilir, kontrolü elden bırakmamak gerekir. Bazı durumlarda yavaş ve emin adımlarla büyümek en iyisi olabilir, zira hızlı büyüme bazı sorunların da hızlı büyümesi anlamına gelebilir.

7. Müşteri odaklı olmamak: Girişimcilerin başarısı, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine bağlıdır. Müşteri odaklı olmayan girişimciler, müşterilerin ihtiyaçlarını anlamamakta ve beklentilerini karşılayamamaktadırlar. Bu durum, müşteri memnuniyetsizliğine ve satış kaybına neden olabilir.

Müşteri ve onların problemlerini çözmeye odaklanmak yerine fikirlerin cazibesine kapılmak girişimcilerin sıkça düştüğü hatalardandır. Özellikle teknik girişimciler, kendilerine para kazandıran müşterileri dinlemek yerine, kendilerini tatmin edecek özellikler geliştirmeye yatkındırlar.

8. Esnek olmamak: Girişimcilik sürecinde, pazar koşullarının değişmesine göre esnek olmak gerekir. Pazar koşullarına uyum sağlayamayan girişimciler, rekabette geride kalabilirler. Esneklik ve gerektiğinde yönünü 180 derecek değiştirmek bir girişimciyi hantal ve büyük şirketlerden ayıran en büyük özelliktir. Esnek olmak, vizyonerliği ve tehlikeleri önceden görüp ona göre aksiyon almayı içerir. Bu yüzden girişimcinin bir görevi de gelişmeleri yakından takip etmektir.

9. Erken pes etmek: Girişimcilik sürecinde başarısızlıklar yaşanması kaçınılmazdır. Bu başarısızlıklar karşısında pes etmemek, girişimin başarısı için önemlidir. Pes eden girişimciler, başarıya ulaşma şanslarını kaybederler. Yanlışlardan ders alıp tekrar denemek başarının bir parçasıdır.

Her ne kadar zorluklardan yılmayıp yola devam etmek önemli bir özellik olsa da bazen bir önceki maddede belirttiğimiz gibi esnek olup pes etmek de lazımdır. Yani girişimcilerin yaptığı yanlış, pes etmek ve etmemek arasındaki dengeyi kuramamasıdır diyebiliriz.

10. Çıkış stratejisi belirlememek: Girişimciler, işlerini satmayı veya halka açmayı planlamasalar bile bir çıkış stratejisi belirlemeleri gerekir. Çıkış stratejisi, girişimin başarılı olması durumunda elde edilecek faydaları belirlemeye yardımcı olur. Elbette her yeni gün bize sürprizler getirebilir, ama eğer bir rotamız yoksa rüzgar bize yardım edemez. Brezilya'lı ünlü futbolcu Pele'nin dediği gibi hayatta bir amacınız yoksa, maç boyu koşarsanız ama gol atamazsınız. Bu söze bir ekleme de biz yapalım, belki gol de atarsınız ama gol attığınızı anlayamayabilirsiniz.

Sonuç

Girişimcilik her ne kadar risk almak ve yeni yollar açmak ile ilişkilendirilse de başkalarının yaptığı yanlışlardan ders almak hayatidir. Bu yanlışlar, girişimcilik sürecini zorlaştırabilir ve başarıya ulaşma şansını azaltabilir. Girişimcilerin bu hataların farkında olması ve bunları önlemek için çaba göstermesi önemlidir. Bu hatalardan kaçınarak, girişimcilik sürecinde daha başarılı olma şansınızı artırabilirsiniz. Bizim girişimcilere tavsiyemiz, başarı hikayeleri kadar başarısızlık hikayelerine de odaklanmalarıdır. Başarılar dileriz.

Diğer yazılar

Girişimciliğin Anahtarı: Problemlere Odaklanmak

Girişimciliğin Anahtarı: Problemlere Odaklanmak

Girişimcilik, temelde insanların karşılaştığı sorunlara çözüm sunarak değer yaratmayı içerir. Günlük hayatta problemlere değil çözümlere odaklanmak gerektiği defalarca söylenir. Girişimciler için durum biraz farklıdır, problem de en az çözüm kadar önemlidir. Fakat, dışarıdan bakılınca, iş fikri üretmenin daha önemli olduğu yanılgısına düşülebilir. Bu yüzden de genellikle asıl önemli olanın sorunları