Gung Ho! - Ekibinizin İhtiyaç Duyduğu Motivasyon

Favori yazarlarımdan biri olan Ken Blanchard'ın, Sheldon Bowles ile birlikte yazdığı Gung Ho adlı kitabı yıllar yıllar önce okumuştum. Geçenlerde bir seyahat sırasında sesli kitap olarak dinledim. Özellikle derin analizlerden uzak, çok sade ve hikayeleştirilmiş anlatımı ile okuyucunun kavramları kolayca içselleştirmesini sağlıyor.
Mevcut bir organizasyonda motivasyonu artırmak ve birlikte çalışma kültürü oluşturmak isteyenler için güzel bir kaynak diyebilirim. Kaynak diyorum fakat bu kitap akademik bir eser olmaktan uzak. Çok yalın bir dille, pratik ve hayata uygulanabilir liderlik stratejileri sunuyor diyebiliriz.
Gung Ho 🚀
Kitabın içeriğine geçmeden önce ismi hakkında ilginç bir bilgi paylaşayım. Gung Ho, İngilizce'de coşkulu ve enerjik anlamına gelen bir terimdir. "Haydi herkes bir el atsın" bakış açısı ile yapılan başlangıçlar için kullanılır. Bir kişi ya da ekibin bir sonuç uğrunda heyecan, coşku ve tam bir bağlılık ile yola koyulması şeklinde açıklanabilir.
Ama kelimenin asıl kökeni ise 1930'lara ve çok uzaklara, Çin'e dayanıyor. Japon-Çin savaşı zamanında kurulmuş Çin Endüstriyel Kooperatifleri'nin (Gōngyè Hézuòshè) kısaltması. Yani bir kurumun adı, ilginç bir şey yok. İlginç olan tarafı ise kurumun mottosu: "Birlikte ve Ahenk İçinde Çalışmak".
Blanchard ve Bowles kitabın adını seçerken ikisini de göz önünde bulundurmuşlar sanırım. Hem ahenk içinde çalışmak hem de bunu coşku ve büyük bir enerji ile yapmak. Siz de bunu kendi takımlarınızda kullanabilirsiniz, herkesin elini taşın altına koyduğu ve büyük bir coşkuya atıfta bulunduğunuz zamanlarda Gung-Ho diyebilirsiniz.
3 Temel Liderlik İlkesi
Hikaye, küçük bir kasabadaki bir fabrikaya, fabrika müdürü olarak atanan Peggy Sinclair'in organizasyonun kültürünü inşaa etmesi konusunda yaşadıklarını ele alıyor. Kurumu yeniden canlandırırken, moral, motivasyon ve üretkenliği artırma konusunda Kızılderili kökleri olan Andy Longclaw adlı bir yöneticiden yardım alıyor. Dedesi bir kabile şefi olan Andy, onu doğadan ve hayvanlardan esinlenen prensipleri yeni fabrika müdürü ile paylaşıyor.
Kitapta, liderlerin takımlarını daha üretken, motive ve işlerine bağlı hale getirebilmeleri için şu üç temel ilkeden bahsediliyor:
Sincabın Ruhu 🐿️
- Çalışanlara, yaptıkları işin anlamlı olduğunu hissettirmek esastır. İşin her bir parçası, sonuca ulaşma konusunda önemlidir.
- İnsanlar, katkılarının büyük bir amaca hizmet ettiğini gördüklerinde daha istekli çalışırlar.
- Örneğin, bir inşaat işçisi sadece bir duvarı boyuyor olabilir, onun şefi işin zamanında bitmesi için işleri organize ediyor, mühendisler mimarlar binanın sağlam olması için uğraşıyor. Herkes işini doğru ve kaliteli yaptığı zaman ortaya çıkacak olan okulda ise geleceğin bilim insanları, doktorları, yöneticileri yetişecek.
- Gallup'un 2023 yılında yayınladığı bir rapora göre küresel iş gücünün yalnızca %23'ü kendisini işine bağlı hissediyor. Gung Ho motivasyon prensipleri ile ekibinizin bağlılığını artırabilir ve muhteşem sonuçlar ortaya koyabilirsiniz.
Kunduzun Yolu 🦫
- Çalışanlara özerklik sağlamak ve işlerini kendi yöntemleriyle yapmalarına izin vermek önemlidir.
- Liderler, çalışanları mikro yönetmek yerine güven inşa etmeli ve kendi kararlarını almalarına olanak tanımalıdır.
- Bu yaklaşım, çalışanların işlerine olan bağlılığını ve sahiplenme duygusunu artıracaktır.
- Google'ın meşhur %20 kuralı buna en güzel örneklerden biridir. Google çalışanları zamanlarının %20'sini istediği bir projede değerlendirebilir. Yani haftada bir günü. O yan projelerden ise Google Adsense, Google Haberler gibi birçok başarılı ürün çıkmıştır.
- 3M şirketi ve Post-It ürününün hikayesi de başka bir özerklik örneğidir. Asıl görevi güçlü bir yapıştırıcı bulmak olan araştırmacı Dr. Spencer Silver'in kazara yaptığı icat, çok satan bir ürüne hatta insanlık için yeni bir iletişim yoluna dönüşmüştür.
Kazın Hediyesi 🪿
- Çalışanların motive olması için takdir ve teşvik kritik bir rol oynar.
- Sürekli geri bildirim, bireylerin kendilerini değerli hissetmelerini sağlar ve takım ruhunu güçlendirir.
- Burada önemli olan, sadece maddi ödüller değil, içten ve anlamlı takdir sözleridir.
- Harvard Business Review’un yaptığı bir çalışmaya göre, düzenli takdir gören çalışanların verimliliği gözle görülür şekilde artıyor. Böyle ortamlar oluşturan şirketlerde ise verimlilik ortalama %31 oranında daha yüksek oluyor.
Bu üç ilke, yönetici Peggy Sinclair’in fabrikadaki düşük motivasyonu ve verimsizliği aşmasına kısa sürede yardımcı olur. Kitap, bu dönüşüm sürecini pratik örneklerle ve basit bir dille detaylandırarak okuyucuya aktarıyor.
Sonuç
Gung Ho, iş yerinde çalışan motivasyonunu artırmak ve şirket kültürünü dönüştürmek isteyen liderler için son derece değerli bir rehber sunuyor. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde, çalışan bağlılığı konusunda sıkıntı yaşayan yöneticilere pratik çözümler sunuyor. Ya da yeni bir takımda eski ve hantal alışanlıkları kırmak isteyen liderlere hayata geçirebilir örnekler sunuyor. Bunu da çok sade bir dille ve hikaye şeklinde yapıyor. O yüzden, kısa ve okuması keyifli olsa da, eğer akademik bir bilgi bekliyorsanız bu kitap size uygun olmayabilir.
Motive edici bir liderlik yaklaşımı arıyorsanız ve çalışanlarınıza anlamlı bir amaç sunmak istiyorsanız, bu kitap sizin için etkili bir başlangıç olabilir. Fakat kitaba ulaşamak o kadar kolay olmayabilir. Paylaşmak için aradım ama maalesef kitap 1997 yılında basılmış olduğu için satan bir online mağaza bulamadım. Ancak sahaflardan bulunabilir herhalde.