Tüm Çabaya Rağmen İlerleyemiyorsanız, Nedeni Bu Olabilir: Lastik Problemi

Tüm Çabaya Rağmen İlerleyemiyorsanız, Nedeni Bu Olabilir: Lastik Problemi
Photo by Kenny Eliason / Unsplash

Şöyle bir durum hayal edin: hedefe kilitlenmiş koşuyorsunuz, ama hızınız yavaş yavaş düşüyor. İlerledikçe bir şeyin sizi geriye doğru çektiğini hissediyorsunuz. İlerlemek giderek zorlaşıyor, ve bir süre sonra ne kadar çabalasanız da geriye doğru gitmeye başlıyorsunuz. İşte o zaman, ayağınıza bağlı lastiği farkediyorsunuz.

Lastik problemi, hayatınızdaki görünmez engellerdir. Amacınıza doğru ilerlerken sizi yavaşlatan, hatta geriye çeken alışkanlıklar, insanlar ya da düşünceler. O lastikten kurtulmadıkça da ilerlemeye çalışmak işe yaramayacak, çünkü lastik gerginleştikçe ilerlemek zorlaşacak, ve bir yerden sonra imkansız hale gelecek.

Bahsettiğimiz lastik bazen dış etkenler olsa da çoğunlukla sadece düşünceden ibarettir. Zihnimizde ne kadar uzağa gidebileceğimiz ile ilgili bir yargı vardır, ve o noktaya hızla yaklaşırsak, o noktaya ulaşırsak, ya da eskaza o noktayı geçersek hemen devreye girer. Bu durumu yaşarken farketmesi hiç kolay değildir tabii. Ama dışarıdan çok net göründüğü olur.

En güzel örneği Ani Zenginlik Sendromu'dur. Haketmediğinizi düşündüğünüz bir varlık size gelirse, adeta onu geri vermek için ekstra çaba sarfedersiniz. Piyangodan büyük ikramiye kazanıp sonra hızla kaybedenleri duymuşsunuzdur. Kalın ve gergin lastikleri, onları hızlıca eski yaşamlarına geri çeker. Amerika'da birisi piyangodan birkaç milyon dolar kazandıktan sonra başına gelmeyen kalmaz, işleri ters gitmeye başlar, ailesi ile arası açılır, eşinden boşanır. İçinde 100bin dolar nakit bulunan çantayı kaybeder. Ayağına bağlı lastiği çok net bir şekilde gözünüzde canlandırabilirsiniz. Üstelik bu kişinin öncesinde de zaten milyoner olduğunu söylesem, ne dersiniz?

Gördüğünüz gibi milyonlerde de lastik problemi olabiliyor. Peki milyarderler? Bence fark yok, Elon Musk mesela, en göz önündeki örnek. Son zamanlarda parasını ve itibarını kaybetmek için epey uğraşıyor gibi değil mi sizce de? Bence kesinlikle öyle. Zihnindeki çıtaya kafasını sert bir şekilde çarpmış gibi sanki.

Çözüm mü? Çözüm çok basit, demek isterdim ama öyle değil maalesef. Lastiğin ne olduğunu bulmalısınız önce, bunun için dışarıdan destek alabilirsiniz. Belki dışarıdan biri sizin zihninizde oluşturduğunuz çıtayı daha net görebilir. Bulduktan sonra da üzerinde çok çalışmalı. Çünkü, ben ancak şu kadar kazanabilirim gibi, mantığı ya da netliği olmayan bir düşünceyi tutup atamazsınız. Farkında olmak en iyi ilk adım. Sonraki adım da çıtayı yavaş yavaş büyütmek. Çünkü bu lastik problemi, çoğunlukla kesip atılacak bir lastik değil, giderek uzayacak bir lastiktir. Her seferinde biraz daha fazla gitmemize izin verecek türden.

Takımların da Lastiği Olur mu?

Lastik problemiyle iş hayatında da, farklı şekillerde karşılaşılır. Bir takım düşünelim, bir noktadan diğerine hep birlikte ulaşmaları gerekiyor. Anahtar kelime: hep birlikte. Takımda hızlı yürüyenler var, orta hızdakiler, bir de Hayri, o takımın en yavaşı. Böyle bir durumda genelde şu olur: hızlı yürüyenler bir süre geçince durup diğerlerini beklemek zorunda kalırlar. Bir ileri bir geri. Sonuç olarak takımın hızını bizim Hayri belirler. Bir nevi takımın lastiği.

Hayri'den kurtulmak olmaz, takımın önemli bir parçası, sadece yavaş. Hayri'yi ne kadar hızlandırabilirsek takım da o kadar hızlanacak. O yüzden de çözüm Hayri'yi en öne almak. Kulağa biraz garip geliyor ama en mantıklı strateji bu. Hayri data acıkmadan yemeğini, susamadan suyunu hazırlarsak bunlar için vakit kaybetmez. Belki sırtındaki çantayı hafifletebiliriz. Hızlı yürüyenler oturup beklemek yerine Hayri'ye yardım edebilirler.

Görüldüğü gibi bu takıma Huseyin Bolt da gelse, takımın sonuca ulaşması Hayri'nin hızına bağlı. Piyangodan büyük ikramiye çıkması işimize yaramıyor. Önce de söylediğimiz gibi Hayri'yi kesip atamıyoruz, yapabileceğimiz şey gerçekten takım ve birlik olmak. Böylece takım olarak hedefe ulaşabiliriz.

Sonuç

Sonuç olarak, eğer çevrenize dikkatlice bakarsanız, herkesin ayağına bağlı lastikleri olduğunu farkedeceksiniz. Kiminin gergin, kiminin uzun, kiminin kısa. Sürekli olarak bir döngüde olduklarını ve sürekli olarak kafalarını görünmez bir çıtaya çarptıklarına şahit olacaksınız. İşte o zaman bir benzerinin sizde de olduğunu anlayıp çözüm için adımlar atmaya başlayabilirsiniz. Hepinize sonsuz başarılar ve milyarder zihni dilerim.

Diğer yazılar